Nieuws, Visuele Communicatie

Alles wat u moet weten over polypropyleen

14 mrt 2022 — Sustainability; Green Star System; Priplak; Polypropylene
Afdrukken
Polypropyleen

Het is essentieel dat we minder afhankelijk worden van plastic. Maar in sommige gevallen bieden plastic oplossingen van de nieuwe generatie de meest pragmatische en ecologische opties die beschikbaar zijn. Een van deze plasticsoorten is polypropyleen, voor verschillende markten en toepassingen. Bekijk de fascinerende en vaak vergeten voordelen van dit thermoplastic.

Het is essentieel dat we minder afhankelijk worden van plastic. Maar in sommige gevallen bieden plastic oplossingen van de nieuwe generatie de meest pragmatische en ecologische opties die beschikbaar zijn. Een van deze plasticsoorten is polypropyleen, voor verschillende markten en toepassingen. Bekijk de fascinerende en vaak vergeten voordelen van dit thermoplastic.

POLYPROPYLEEN IN DE SPOTLIGHT

Polypropyleen is een thermoplastic. Dit betekent dat dit materiaal bij een specifieke temperatuur vouw- of vervormbaar wordt en hard wordt zodra het afkoelt. Polypropyleen is gemaakt van een combinatie van propyleenmonomeren (moleculen die kunnen reageren) en wordt gebruikt in verschillende toepassingen zoals verpakkingen, grafische toepassingen, plastic onderdelen voor de automotive branche en textiel.

Vanaf de ontwikkeling in 1951 is het inmiddels een van de meest geproduceerde plasticsoorten ter wereld. In 2020 bedroeg het wereldwijde marktaandeel van de thermoplastische polymeerpolypropyleen zo'n 74 miljoen kubieke meter. Het wordt voorspeld dat dit in 2026 zal zijn stijgen tot circa 90,7 miljoen kubieke meter.

 

Met zo'n groot volume is het ontzettend belangrijk om ons te realiseren hoe duurzaam dit materiaal is.

 

Het belangrijkste voordeel van polypropyleen is het gewicht. Het is ongeëvenaard lichtgewicht (vergelijkbaar met vergelijkbare materialen) en in combinatie met uitstekende milieuvriendelijke eigenschappen worden verwerking en opslag verbeterd. Daar blijft het niet bij. PP van de nieuwe generatie is volledig recycleerbaar, vaak zonder al te grote verandering van de fysieke eigenschappen. Het kan ook worden gebruikt als regrinds, zonder dat de hars hierdoor minder goed presteert. Ook de samenstelling heeft vele voordelen: het bevat geen halogenen of chlorine. Het is ook vrij van weekmakers, zoals de beruchte ftalaten, die veelvuldig worden gebruikt bij de productie van PVC.

 

Met andere woorden: polypropyleen heeft de mogelijkheid om een positieve impact on de hele waardeketen van het product te maken, van een efficiëntere productie tot milieuvriendelijke verwerking.

 

Vergeleken met een polycarbonaat…

Polypropyleen biedt meer duidelijkheid en voorkomt belangrijke nadelen zoals het niet-gebruiken van bisfenol A (in productie). Dankzij de lagere dichtheid is voor PP circa 30% minder hars nodig dan voor polycarbonaat voor een bepaalde toepassing. Wat betekent dit? Simpelweg: minder gebruik van niet-hernieuwbare grondstoffen in het productieproces en betere recyclingmogelijkheden.

Kortgezegd is de totale impact op het milieu van polypropyleen, wanneer we de levenscycli analyseren, veel minder groot dan de impact van vergelijkbare materialen.

 

Samenvatting van de belangrijkste voordelen van polypropyleen

  • Lichtgewicht
  • Robuust
  • Efficiënte productie
  • PVC-vrij
  • Bevat geen gevaarlijke en schadelijke ingrediënten
  • Bevat geen zware metalen

 

Voor Coala PP Stick zijn al deze milieu-aspecten meegeteld: een toonaangevend assortiment PVC-vrije polypropyleen films voor de grafische sector. Coala PP Stick biedt ten opzichte van vergelijkbare plasticoplossingen voordelen voor het milieu, maar garandeert ook zeker een betere printkwaliteit dan PVC.

Door polypropyleen films te combineren met plakfolies op waterbasis kan Coala PP Stick nu veel duurzamere producten bieden voor deze snelgroeiende industrie. Met een verwachte levensduur van vier jaar bij buitengebruik laat Coala PP Stick goed zich dat verantwoordelijkere oplossingen tegelijkertijd betere kwaliteit en duurzaamheid kunnen bieden. In het Green Star System™ van Antalis pronkt Coala PP Stick met 2 sterren.

 

Onthoud dat verantwoordelijk gedrag eenvoudiger is dan u denkt.

Antalis weet hoe dringend het is om over te stappen van fossiele materialen op gerecyclede, recyclebare en op vezels gebaseerde oplossingen. Polypropyleen laat zien hoe plastic soms het meest pragmatische, milieuvriendelijke en effectieve alternatief kan zijn voor visuele communicatietoepassingen binnen en buiten. Maar dat houdt onze specialisten niet tegen om dag in, dag uit nieuwe alternatieven te blijven zoeken en u te helpen die overstap naar milieuvriendelijke producten te maken. Voor nu zijn polypropyleen oplossingen misschien wel de beste die momenteel beschikbaar zijn...