Nieuws, Grafische sector, creative-power

Ontwerpen voor de goede zaak - De toekomst van het milieu ontwerpen

31 mei 2022 —
Afdrukken
Lettertypeontwerp van We Compost

De invloed van de mens op de natuur is misschien wel het meest urgente thema van onze tijd. Het wordt steeds belangrijker dat individuele burgers, bedrijven en overheden weten hoe ze een positieve bijdrage kunnen leveren aan het milieu.

De invloed van de mens op de natuur is misschien wel het meest urgente thema van onze tijd. Het wordt steeds belangrijker dat individuele burgers, bedrijven en overheden weten hoe ze een positieve bijdrage kunnen leveren aan het milieu.

Ontwerpers vormen hierop geen uitzondering, en als we goed kijken, zien we weer hoe vormgeving de goede zaak kan dienen. Van overheidscampagnes tot inspirerende verhalenboeken: steeds meer ontwerpers zetten hun talenten in om aandacht te vragen en oplossingen aan te dragen voor de milieucrisis. We bekijken een paar voorbeelden van ontwerpen waarin milieukwesties centraal staan. De creatieve geesten die deze ontwerpen hebben gemaakt, laten zien dat vormgeving in belangrijke mate invloed kan uitoefenen op hoe mensen met het milieu omgaan. Mooie ontwerpen van vandaag kunnen bijdragen aan een mooiere wereld van morgen.

 

Lettertype Ryman Eco

Een duurzaam lettertype: de Ryman EcoLaten we beginnen met de grondbeginselen van ecologie en vormgeving. Dan Rhatigan, directeur van Monotype Type, en Grey London deden hetzelfde toen ze het printproces milieuvriendelijker wilden maken. In de wereld van het papier hebben we verschillende milieutrends gezien, maar zij richtten zich op de typografie. Hun doel was 's werelds mooiste en meest duurzame lettertype te maken. Ze ontwierpen de Ryman Eco, een duurzaam lettertype dat door de Britse detailhandelaar in papierwaren Ryman op de markt werd gebracht en waarvoor gemiddeld 33% minder inkt wordt gebruikt dan voor standaardlettertypes. Denk je eens in hoeveel inkt, en dus energie, er kan worden bespaard als dit lettertype wereldwijd zou worden gebruikt. De Ryman Eco is bovendien niet alleen vooruitstrevend wat betreft het milieu, maar ook nog eens mooi, wat weer eens aantoont dat ontwerpen voor de goede zaak niet ten koste hoeft te gaan van schoonheid.

 

Een duurzaam lettertype: de Ryman Eco


Een duurzaam lettertype: de Ryman Eco

Super Hero Me

Als we aan de toekomst denken, denken we automatisch aan de kinderen van nu. Veel jonge geesten zijn al bezig met de toekomst van het milieu, en we moeten niet onderschatten hoe ze ons kunnen inspireren om meer te doen. Een van hen is Git Yu, een autistische jongen uit Azië. Hij ontdekte de kunst als uitlaatklep voor zijn fascinatie voor dieren en hoopt dat mensen er alles aan zullen doen om die dieren te beschermen.

In ‘Superhero Me - Hunt 
For Gold’ vertelt Git Yu aan de hand van zijn eigen tekeningen en verhalen over een jongen die ervan droomt uitgestorven dieren weer tot leven te wekken. Hij gaat op ontdekkingsreis door de kunst voor meer inzicht in biodiversiteit.

Superhero Me – Hunt for Gold’ van Git Yu

Superhero Me – Hunt for Gold’ van Git Yu,
onder begeleiding
van kunstenaar Lee Wan Xiang

Superhero Me – Hunt for Gold’ van Git Yu,

Superhero Me – Hunt for Gold’ van Git Yu,
onder begeleiding 
van kunstenaar Lee Wan Xiang

Dit inventieve verhalenboek is het resultaat van een fantastisch samenwerkingsverband van ontwerpers. Git Yu maakte onder begeleiding van kunstenaar Lee Wan Xiang de originele tekeningen, en het creatieve bureau Ono Creates uit Singapore gebruikte die om het boek en de verpakking te ontwerpen.

Het resultaat is een inspirerend verhalenboek waarin, en passant, belangrijke lessen over het milieu worden gedeeld. ‘Superhero Me’ laat de kracht van creatieve samenwerking voor de goede zaak zien, en hoe kunst op een creatieve manier kan worden ingezet voor maatschappelijke belangen.

Impopulaire groente en fruit

Voedselverspilling is een van de grootste milieuproblemen van dit moment. Verspild voedsel is verspilde energie. Als je bedenkt hoeveel koolstof er wordt uitgestoten en hoeveel water er wordt gebruikt om voedsel te produceren, is het buitengewoon frustrerend dat voedsel waarmee niets mis is verloren gaat. Jaarlijks worden wereldwijd honderden miljoenen ton groente en fruit weggegooid, met name vanwege hun uiterlijk. Vaak gebeurt dat onterecht.

Toen de EU strenge regels tegen voedselverspilling ging opleggen, vroeg Intermarché Marcel Worldwide een campagne te bedenken om het beeld dat consumenten hebben van afwijkende groente en fruit bij te stellen. Marcel maakte advertenties met glamourfoto's van ‘buitenbeentjes’ – afwijkende aardappelen, sinaasappelen, citroenen enzovoorts – om hun schoonheid te benadrukken. Ondertussen ging Intermarché bij zijn telers producten inkopen die normaal werden weggegooid, en verkocht het deze met 30% korting. Het aantal winkelbezoeken aan Intermarché nam na de campagne met 24% toe en de verkoop van groente en fruit met 10%, wat aangeeft dat vormgeving die een positieve bijdrage levert aan het milieu niet ten koste hoeft te gaan van de omzet.

 

ampagne rond impopulaire groente en fruitCampagne rond impopulaire groente en fruit, Marcel Worldwide

We Compost

Lettertypeontwerp van We Compost
Lettertypeontwerp van We Compost

 
Wanneer afval op stortterreinen terechtkomt en daar wordt afgebroken, komt er methaan vrij, een krachtig broeikasgas dat bijdraagt aan de opwarming van de aarde. Een van de meest waardevolle oplossingen voor dit probleem is composteren, waarbij organisch afval wordt omgezet in voedingsstoffen voor de voedselproductie. Om dit mogelijk te maken, is goed afvalbeheer van essentieel belang, en Green Gorilla uit Auckland, Nieuw-Zeeland, is koploper op dit gebied. Het bedrijf, dat wilde uitbreiden en tegelijk een positieve bijdrage wilde leveren aan het milieu, besloot om samen met ontwerpstudio Seachange te werken aan zijn branding en communicatie. Zo ontstond de campagne We Compost.
 
Seachange ontwierp voor deze campagne een speelse en toegankelijke branding die mensen van alle leeftijden zou aanspreken, beginnend met een speciaal lettertype dat geïnspireerd was op wormen, omdat wormen organisch afval afbreken en zo een belangrijke rol spelen in het composteerproces. De eigentijdse, speelse en direct herkenbare ontwerpen worden gebruikt op vuilniszakken, T-shirts, visitekaartjes, posters en de website van We Compost. Alle tastbare marketingproducten zelf zijn composteerbaar en de composteertijd wordt er speciaal bij vermeld. Met hun branding voor het project We Compost van Green Gorilla wil Seachange meer mensen bereiken dan alleen diegenen die al actief bezig zijn met milieu-uitdagingen en oplossingen daarvoor, en wil het ook hen stimuleren om mee te doen en een verschil te maken. Hieruit blijkt eens te meer dat vormgeving en communicatie een positieve invloed kunnen hebben.

Onbetaalbare fuiken

De invasieve koraalduivel vormt een steeds groter probleem in de wateren van Zuid-Amerika, niet alleen voor de lokale diersoorten en de biodiversiteit maar ook voor de lokale vissers. Om de lokale diersoorten en hun middelen van bestaan te redden, worden lokale vissers aangemoedigd om de koraalduivel te verjagen, maar de wapens die hiervoor nodig zijn, zijn vaak nogal prijzig. Een creatief bureau in Bogota, Colombia, ontwierp fuiken van gerecycleerd materiaal die tegemoetkwamen aan twee belangrijke eisen: betaalbaarheid en veiligheid. Om dit project tot leven te wekken, deelden ze zelfgemaakte boekjes uit aan de vissers, waarin door middel van illustraties werd uitgelegd hoe de vissers de fuiken zelf konden maken met gemakkelijk verkrijgbare materialen.

Dankzij het heldere ontwerp en de drukwerkcampagne kon gemakkelijk en laagdrempelig met de vissers worden gecommuniceerd en de campagne was dan ook een groot succes. De kosten van het wapentuig waarmee de invasieve soort kon worden verjaagd, werden met dit ontwerp, dankzij het gebruik van gerecycleerde materialen, verlaagd met 96,4%. De vissers konden het aan de hand van de geïllustreerde boekjes zelf maken met materiaal dat gemakkelijk verkrijgbaar was. Deze campagne laat zien dat vormgeving kan bijdragen aan democratisering van de ecologie, waarbij mensen uit alle sociaaleconomische lagen van de samenleving een verschil kunnen maken.
 

Ontwerp voor zelfgemaakte fuik voor koraalduivels

Ontwerp voor zelfgemaakte fuik voor koraalduivels, campagne voor het Ministerie van
milieu en duurzaamheid in Colombia, van WPP

 

 
 
Het is indrukwekkend om te zien wat creatieve geesten tot stand brengen in het belang van het milieu. Vormgeving vormt de kern van innovatie, en innovatie is essentieel om de huidige milieuproblemen op te lossen en een betere toekomst tot stand te brengen. Mooie ontwerpen van vandaag kunnen bijdragen aan een mooiere wereld van morgen.