Visuele Communicatie, Nieuws

Duurzame stands voor beurzen en evenementen: vind inspiratie bij Antalis

23 nov 2023 — Duurzaam ontwerp; Evenementen stands; Beurzen; Eco-concept
Afdrukken
Duurzame stands voor beurzen en evenementen

Beurzen en bijeenkomsten in een sector zijn onmisbare instrumenten voor bedrijven om in contact te komen met nieuwe en bestaande klanten, maar ze gaan vaak gepaard met een hoge belasting voor het milieu. Volgens een onderzoek van EcoBooth stoot de Britse evenementenbranche jaarlijks ongeveer 1,2 miljard kg kooldioxide uit en produceert het ongeveer 100.000 ton afval dat wordt verbrand of naar stortplaatsen gaat. De meeste goodiebags, het marketingmateriaal en zelfs de stands belanden in de vuilnisbak. Dat hoeft niet zo te gaan.

Beurzen en bijeenkomsten in een sector zijn onmisbare instrumenten voor bedrijven om in contact te komen met nieuwe en bestaande klanten, maar ze gaan vaak gepaard met een hoge belasting voor het milieu. Volgens een onderzoek van EcoBooth stoot de Britse evenementenbranche jaarlijks ongeveer 1,2 miljard kg kooldioxide uit en produceert het ongeveer 100.000 ton afval dat wordt verbrand of naar stortplaatsen gaat. De meeste goodiebags, het marketingmateriaal en zelfs de stands belanden in de vuilnisbak. Dat hoeft niet zo te gaan.

De overstap naar duurzame materialen

Beursorganisatoren en exposanten vinden creatieve manieren om hun ecologische voetafdruk bij evenementen en beurzen te verkleinen. Innovatieve ontwerpen waarbij gebruik wordt gemaakt van duurzamere materialen kunnen de milieueffecten van tijdelijke tentoonstellingen drastisch verminderen en toch opvallende displays opleveren. De recente tentoonstelling Iconic Norwich Brands bood een model voor het integreren van duurzaamheidsdoelstellingen in de planning van evenementen en stelde bedrijven in staat om op een meer ecologisch verantwoorde manier deel te nemen aan de conferentie.

 

Iconic Norwich Brands beurs - duurzame stand
 

CIM Signs and Graphics, de sponsor van de tentoonstelling, bouwde in samenwerking met Antalis UK de displaypanelen met de 60 merken op het evenement van Katz Display Board: een sterk, volledig recycleerbaar materiaal dat is ontworpen voor digitaal printen. CIM-directeur Mark Baker werkte ook samen met Antalis-experts om zijn eigen display op het evenement te bouwen van honingraatpanelen, een opmerkelijk sterk en veelzijdig materiaal dat veel lichter en gemakkelijker recycleerbaar is dan traditioneel MDF (Medium Density Fibreboard). Het bedrijf bouwde de displaypanelen, het middenstuk van de stand en zelfs de tafels en stoelen op de tentoonstelling van de op papier gebaseerde materialen. Veel van deze producten kunnen worden hergebruikt bij toekomstige evenementen en alles kan worden gerecycleerd.

Claire White
 

"Bij het ontwerpen en produceren van een duurzame beursstand gaat het om veel meer dan wat er direct zichtbaar is," zegt Claire White, een specification consultant bij Antalis UK. "Duurzaamheid moet in elke fase van het project worden bekeken en geëvalueerd."

Eco-ontwerp voor evenementenplanning

Beursstands zijn niet het enige aandachtspunt. Bij het organiseren van duurzamere evenementen moet rekening worden gehouden met alle aspecten van een project, te beginnen met de keuze van de locatie voor het evenement. Het moet een energiezuinige locatie zijn die makkelijk bereikbaar is voor het transport van leveringen om de CO2 uitstoot te verminderen. Zaken als tickets, reclame en accommodatieplanning kunnen zoveel mogelijk gedigitaliseerd worden om afval te verminderen. Cateraars van het evenement moeten voedselverspilling minimaliseren en recycleerbare of herbruikbare borden en bestek gebruiken.

Iconic Norwich Brands beurs - duurzame stand
 

Organisatoren en evenementenbureaus werken in alle sectoren samen om planners en deelnemers te informeren over de impact van hun evenementen op het milieu en hoe ze deze tot een minimum kunnen beperken. De oplossingen om die milieueffecten te verminderen zijn echter niet altijd even duidelijk. Antalis' expert Claire White denkt dat deelnemers aan evenementen wat tijd en moeite moeten investeren om de opties te begrijpen die nu voor hen beschikbaar zijn. 

"Doe onderzoek en stel altijd vragen over de herkomst en recycleerbaarheid van een product," raadt ze aan. "Er is veel greenwashing op de markt. Bij Antalis hebben we ons Green Star System™ ontwikkeld om klanten te helpen bij het kiezen van de meest geschikte materialen voor het maken van een duurzame beursstand - of voor welk project dan ook!"

Nieuwe eco-verantwoorde materialen

De grootste factor die het duurzaamheidsprofiel van een evenement bepaalt, is het ontwerp van tijdelijke stands. Ze zijn verantwoordelijk voor 80% van het afval dat door evenementen wordt gegenereerd. Maar met de fantastische mogelijkheden van groot formaat printing zijn er nu innovatieve alternatieven beschikbaar voor eenmalige, niet-recycleerbare stands. Ze zijn gemaakt van materialen en hebben ontwerpen die niet alleen de impact op het milieu verminderen, maar ook opmerkelijk creatieve en opvallende stands opleveren.

beursstand gebouwd met honingraatkarton

 

IImageco, een grootformaat print- en sign-bedrijf gevestigd in Leeds, ontwerpt en produceert deze duurzamere displays en stands  voor evenementen en winkelruimtes. Imageco koopt bij Antalis ecologisch verantwoorde materialen voor zijn print- en expo-projecten. In samenwerking met de experts van Antalis gebruikte Nathan Swinson Bullough, managing director van Imageco, honingraatkarton voor de beursstand van zijn bedrijf op de Marketing Show North, de grootste bijeenkomst van marketeers en bureaus buiten Londen. Hij gebruikte het materiaal om het grootste deel van de beursstand te bouwen, inclusief de achterwanden - met tv-scherm - de zeshoekige scheidingswanden/standzijden, sokkels en zelfs de stoelen.

Bullough is van plan om honingraatkarton in de toekomst bij meer van zijn klanten te gebruiken en de Marketing North-beurs was bedoeld om de mogelijkheden van het product te demonstreren. "Honingraatkarton is het perfecte materiaal voor het bouwen van stands die kort worden gebruikt," zegt hij. "Onze creativiteit in combinatie met de flexibiliteit van het product maakte van onze stand een groot succes. 

Honingraatkarton is hard op weg om het bouwmateriaal bij uitstek te worden in de evenementenindustrie. Honingraat is een volledig recycleerbaar product op papierbasis en is gemakkelijk te verpakken en te transporteren. Het is licht, sterk en kostenefficiënt en het kan worden gebruikt om dragende structuren en decoratieve details te maken. De structuren zijn eenvoudig te monteren en te demonteren en kunnen meerdere keren worden hergebruikt voordat ze aan het einde van hun levensduur worden gerecycleerd. Het materiaal kan bedrijven en merken helpen om een meer circulair en duurzaam productiemodel te gaan gebruiken.

Mensen houden ervan om samen te komen en ervaringen te delen. Noch de pandemie noch de groei van e-commerce heeft dat feit veranderd. Beurzen en branche-evenementen zullen een belangrijk onderdeel blijven van zakelijke marketing.

Ze hoeven echter geen ramp voor het milieu te betekenen. Met de komst van nieuwe materialen, technologieën en ontwerpprocessen kunnen op maat gemaakte stands niet alleen mensen aantrekken met creatieve displays, maar ook de negatieve impact op het milieu verminderen. Antalis heeft de experts in verpakkingen, drukwerk en materialen die bedrijven en merken kunnen helpen om de juiste kansen te grijpen.