inspirational-stories, Nieuws, Grafische sector

Ontdek Lorenz Boegli's gebruik van Olin Origins

10 okt 2022 —
Afdrukken
Olin x Lorenz Boegli

Zeefdrukpionier Lorenz Boegli onthult waarom het kiezen van het juiste papier essentieel is voor zijn vakmanschap.

Zeefdrukpionier Lorenz Boegli onthult waarom het kiezen van het juiste papier essentieel is voor zijn vakmanschap.

Wanneer zeefdruktechnieken met precies de juiste mix van passie, vakmanschap en expertise worden toegepast, kunnen ze creatief werk naar een hoger niveau tillen, waardoor er meer vraag naar is en alle zintuigen worden geprikkeld. Het voelt fijn aan, ruikt lekker en ziet er prachtig uit.

"Ik hou van de eenvoud en directheid van dit product," vertelt de Zwitserse schermbedrukkingsspecialist Lorenz Boegli vol enthousiasme. "Het is misschien wel het drukproces waar je het meeste van jezelf in kan leggen. Dankzij de flexibiliteit en vele technische mogelijkheden kan je als grafisch ontwerper je ideeën benadrukken via het creatieve productieproces.

Voor een recent project, bedoeld om de nieuwe milieubewuste papierserie Olin Origins van Antalis onder de aandacht te brengen, sloeg Boegli de handen ineen met fotograaf Rob Lewis, met wie hij vaker samenwerkt. Samen willen ze op een abstracte manier met het thema 'oorsprong' aan de slag: generatie-overschrijdende portretten van grootouders en kleinkinderen naast elkaar zetten, met geologische afbeeldingen van de oppervlaktestructuren van steen.

 

olin x lorenz boegli - Foto's van Rob Lewis

Foto's Rob Lewis die op een scherm zijn bedrukt in het atelier van Boegli, op Olin Origins Cereal (links) en Olin Origins Indigo (rechts)

 

"Dit zijn extreme timelapses: 60 jaar tussen de jongen en de grootmoeder, en wel 60 miljoen jaar voor de rotsen in de Zwitserse Alpen," vertelt Boegli. "En ergens daar tussenin zien we de levenscyclus van Olin Origins-papier."

Duurzamer denken

Ontwerpers hebben tegenwoordig keuze te over in milieubewuste papieropties: "Er is een enorm uitgebreid assortiment aan gedeeltelijk of geheel gerecycled designpapier," bevestigt Boegli. "Het is in vele prachtige kleuren verkrijgbaar en het papier is technisch zo goed geproduceerd dat het dezelfde witheid heeft als papiersoorten die van nieuwe vezels zijn gemaakt."

Olin Origins is een van die papiersoorten, en het is een van Boegli's favorieten: "Het heeft een unieke, open structuur waardoor het heel zacht aanvoelt," zegt hij. "Daarmee vormt het een groot contrast met hoe bijvoorbeeld glanzende folie aanvoelt, of reliëfinkt."

Boegli kreeg de vrije hand om in de kern van het assortiment de ecologische boodschap over te brengen. Door de foto's van Lewis door middel van schermbedrukking te printen, komen ze goed tot hun recht. Hij gebruikte, geïnspireerd door de grondstoffen van onze planeet, volledige natuurlijke pigmenten die van gekleurde aarde zijn gemaakt. Gaandeweg creëerde hij zo een harmonieus palet en een bijzondere structuur, die een fraai contrast vormt met de zachtheid van het papier.

"Denk bijvoorbeeld aan oker uit Zuid-Frankrijk, umber uit midden-Italië, zwarte aarde uit Andalusië, aarde uit Cyprus, groene aarde uit Bohemen en een leigrijze kalk uit de Alpen," onthult hij. "We hielden rekening met de kleurtinten van de aarde met die verschillende kleuren in het scheidingsproces en voegden ook weer het papier zelf toe als een andere kleurtint in het ontwerp."

Olin Origins is een CO2-neutrale range en sluit daarom ook goed aan bij Boegli's bredere visie voor duurzame productie. Zijn drukkerij draait volledig op zonne-energie, dat wordt geproduceerd op een boerderij op enkele minuten fietsen afstand. Hij produceert op het dak van zijn drukkerij warm water om zijn stencils te ontwikkelen en gebruikt natuurlijke methoden zoals mineralen en fleece om het afvalwater te zuiveren.

Lorenz Boegli gebruikt volledige natuurlijke gekleurde pigmenten

 

Papier toevoegen aan uw palet

Inspiratie voor een nieuw creatief concept of printeffect begint vaak met het papier. "Het is mijn doel om papier in het ontwerp te integreren, als meer dan alleen een middel om een beeld over te brengen," zegt Boegli. "Als ik een goede harmonie kan vinden, dan denk ik dat papier en drukwerk de ziel kunnen raken door wat het oog ziet. Eén plus één is drie."

Door de volledige potentie van elke papiersoort te verkennen, zoals kleur, gewicht in gram, het oppervlak of de technische eigenschappen, ontstaan soms onverwachte creatieve mogelijkheden. Bij het kiezen van papier is Boegli geneigd ongebruikelijke kleurpaletten te kiezen die nergens anders in de markt te vinden zijn: Keaykolour van Antalis is een favoriet die hij al lang gebruikt.

olin x lorenz boegli

Home over Time/tentoonstellingsposter, zeefdruk op Keaykolour Sombre Grey – Artwork van Rob Lewis en print van Lorenz Boegli
 

Bij een ander recent project paste hij zeefdruk toe op middelgrijs Keaykolour-papier en gebruikte hij die achtergrondkleur vervolgens voor een theatraal ontwerpeffect. "Eén tint werd positief gezeefdrukt in het zwart; de kleur van het onbedrukte papier vormde de driekwartstinten en daarna gebruikten we nog eens drie negatieve printcycli met lichtere kleuren voor wit," verklaart Boegli. "Door de kleurtint van papier te gebruiken in het werk, krijg je uitzonderlijke dimensionale effecten."

Ook met papier van verschillende gewichten kan een opvallend contrast ontstaan, waarmee je het verhaal kunt vertellen. "Het kan heel dun papier zijn zodat je het langzamer moet verwerken, of karton van 700 g/m2 dat het geheel een bijna sculpturale uitstraling geeft," voegt hij toe. "Je kunt met transparante papiersoorten werken met ondoorzichtige en transparante inkt voor zeefdruk, of de kleurtint van je papier combineren met één ondoorzichtige en één transparante kleur, zodat je combinaties van vier kleuren kunt maken."

Bevorder de tactiliteit

Een van de grootste creatieve pluspunten van zeefdruk, vergeleken met andere methoden, is de tactiliteit en structuur. "Je kunt de grootste inktconcentraties printen, met de grofste pigmenten," vertelt Boegli. "Hierdoor kun je bijzondere effecten creëren, zoals ontkiemende knoppen op een grote boom in de lente. Alles is er door mogelijk, van ondoorzichtig tot transparant, oppervlakken en schermen met de fijnste halftinten, tissuepapier en zwaar karton, pure kleuren, irrisatie en zelfs negatief op donkere papiersoorten."

Een van Boegli's kenmerkende technieken is het printen van de weerspiegeling van licht op een voorwerp of een scène, in plaats van de kleuren te printen. Hierdoor ontstaat een luchtige, luxe afwerking. "Ik word ook wel de 'drukker op zwart papier' genoemd," zegt hij. "Ik misleid het oog en reproduceer foto's in negatief op donkere papiersoorten met iridiscerende of metallic pigmenten."

Boegli begon eind jaren '90 met het gebruik van iridiscerende pigmenten in halftintsafbeeldingen; de lessen die hij van dit proces leerde, zouden hem later helpen bij de ontwikkeling van een innovatieve RGB-methode voor schermbedrukking van afbeeldingen met een fijn raster. Door rode, groene en blauwe inkt op zwart papier te drukken, creëerde hij een versterkt vierkleurenproces. Dit proces is inmiddels gepatenteerd in een partnerschap met Merck.

olin x lorenz boegli

Close-up van Boegli die met Olin Origins Lava Stone (links) en Pebble (rechts) werkt. Artwork en foto door Rob Lewis.

"Papier kiezen is een creatieve handeling," concludeert Boegli. "Zelfs met simpel gekleurd papier kun je een grafisch idee of bericht overbrengen als je twee kleuren gebruikt en het papier slim vouwt. Maar als het complexer wordt, is het handig om in een vroeg stadium je productiepartners te kiezen. Op die manier kunnen de mogelijke effecten jouw idee ondersteunen en in het ontwerp worden opgenomen in plaats van alleen maar het oppervlak te decoreren."