Consumer experience, trends, Verpakkingsoplossingen, Nieuws

De sleutel tot een vlekkeloze ervaring

06 okt 2023 — Klantervaring; vlekkeloze ervaring; E-commerce; Producten retourneren
Afdrukken
De sleutel tot een vlekkeloze ervaring

Toenemende e-commerce verkopen gaan gepaard met een groeiend aantal retourzendingen. Online shoppers retourneren hun aankopen ongeveer drie keer zo vaak als consumenten die in fysieke winkels kopen.

Toenemende e-commerce verkopen gaan gepaard met een groeiend aantal retourzendingen. Online shoppers retourneren hun aankopen ongeveer drie keer zo vaak als consumenten die in fysieke winkels kopen.

EFFICIËNTER ZIJN IN KOSTENBEHEERSING

De kosten van deze retourzendingen zijn enorm en bedrijven betalen meestal de rekening. Met toonaangevende e-commerce bedrijven zoals Amazon die gratis retourneren als standaard stellen, is het gratis terugsturen van producten een steeds grotere kostenpost geworden voor het online zakendoen. De kosten zijn hoog. De extra verpakking, de retourzending en de bergen afgedankte producten die online retourzendingen met zich meebrengen, kunnen de winstmarges van e-commerce om zeep helpen.

De effecten op het milieu zijn al even schrikbarend. In de e-commerce wereld hoeft een flexibel en klantvriendelijk retourbeleid uw online winstmarges echter niet te verpesten. Bedrijven kunnen maatregelen nemen om zowel de ervaringen van klanten met het retourneren van producten te verbeteren en daarnaast ook de financiële en milieu impact te verlagen. Er zijn in principe twee manieren om het retourbeest te temmen: het aantal retourzendingen verminderen en het retourproces efficiënter beheren.

 

Klantervaring

 

Klantvoorlichting is de sleutel

De grootste reden voor productretouren is dat het product op de een of andere manier niet was wat de klant verwachtte. De oplossing is om hen meer informatie te geven voordat ze tot aankoop overgaan. Geef gedetailleerde specificaties van producten op uw online platform met veel realistische foto's. Moedig online feedback van klanten aan. Input van andere consumenten signaleert problemen voor klanten en vermindert retourzendingen. Het kan ook informatie opleveren voor uw eigen bedrijfsprocessen. 

Wardrobing is de term voor het kopen van een artikel, het gebruiken of dragen en het terugsturen voor een terugbetaling. Dit is niet alleen een probleem in de modebranche. Stel een duidelijk retourbeleid op waarin staat dat gedragen of gebruikte artikelen die worden geretourneerd niet volledig worden terugbetaald. Als het gaat om het optimaliseren van de omgekeerde logistieke keten die betrokken is bij het retourneren van producten, zijn er een aantal stappen die bedrijven kunnen nemen: gebruik milieuvriendelijke materialen, specifiek voor de producten. Dit vermindert de impact op het milieu en de kosten.

Label op de verpakking

Dit is nog belangrijker voor retailers die te maken hebben met hoge retourpercentages. In die gevallen kan het zinvol zijn om eenvoudige, beschermende retourverpakkingen aan te bieden. Digitaliseer het retourproces of voeg retourlabels toe aan leveringen. Implementeer goede opslagprocessen. Deze kunnen de kosten van geretourneerde producten aanzienlijk verlagen. Het opzetten van een efficiënt systeem om te beoordelen in welke staat geretourneerde producten verkeren en of ze kunnen worden gereviseerd of gerepareerd, kan de kosten van beschadigde en afgedankte goederen drastisch verlagen.

Welke toekomst voor e-commerce? 

E-commerce is de toekomst en hogere retourpercentages zullen altijd deel uitmaken van de e-commerce vergelijking. Bedrijven die hun online shoppers actiever betrekken om hen te helpen de juiste producten te kiezen, zullen minder retourzendingen hebben. En bedrijven die efficiënter worden met hun verpakkings- en logistieke processen zullen merken dat hun online business winstgevender en milieuvriendelijker wordt.