interviews, Verpakkingsoplossingen, Nieuws

Hoe ga je om met de koolstofuitdagingen van verpakkingsoplossingen?

02 jan 2024 — Duurzaamheid; Koolstofemissies
Afdrukken
John Garner

In dit milieubewuste tijdperk is het terugdringen van de koolstofuitstoot die wordt veroorzaakt tijdens de productie van verpakkingen van cruciaal belang voor het aanpakken van de uitdagingen op milieugebied.

In dit milieubewuste tijdperk is het terugdringen van de koolstofuitstoot die wordt veroorzaakt tijdens de productie van verpakkingen van cruciaal belang voor het aanpakken van de uitdagingen op milieugebied.

John Garner, hoofd duurzaamheid, innovatie en design bij Antalis Packaging in het Verenigd Koninkrijk, beantwoordt vragen over de uitdagingen op het gebied van koolstofvoetafdruk wat betreft verpakkingsoplossingen.

 

 

Wat zijn de belangrijkste milieuvraagstukken waarmee u vandaag de dag wordt geconfronteerd?

Ik denk dat het ten eerste draait om de aankoop van materialen. We moeten echt zorgen dat als we bijvoorbeeld een oplossing op basis van papier gebruiken, het papier afkomstig is uit duurzame bosbouw. Hier in het Verenigd Koninkrijk is elk papierproduct dat we leveren FSC- of PEFC-gecertificeerd. Dit betekent dat onze op papier gebaseerde producten afkomstig zijn uit duurzaam beheerde bossen. Dus voor elke boom die we gebruiken, worden er minstens drie of vier in hun plaats geplant. Ontwerpelementen zijn hierbij ook heel belangrijk, want 80% van de ecologische voetafdruk van een product - van om het even welk product, niet alleen van verpakkingen - wordt bepaald op het moment van ontwerp. Het grootste deel hiervan, meer dan 50%, heeft te maken met productie en distributie, en dan is er nog het einde van de levensduur.

Dat betekent dat als we de hoeveelheid materiaal die bij de productie wordt gebruikt kunnen minimaliseren, we de totale CO₂-voetafdruk aanzienlijk verkleinen. Daarnaast moeten we er voor zorgen dat de producten die we leveren eenvoudig op een verantwoorde manier kunnen worden weggegooid, recyclebaar zijn en dus een echt lage CO₂-voetafdruk hebben.

 

Welke oplossingen bestaan er om deze milieu-uitdagingen aan te gaan en de koolstofuitstoot van verpakkingen te verminderen?

Bij elke handeling die we in ons leven verrichten produceren we afval en helaas eindigen alle verpakkingsproducten aan het einde van hun levenscyclus als afval. Dus minimaliseer, maak het gemakkelijk, maak alles beter mogelijk, recycleerbaar en gebruik in de eerste plaats verantwoorde materialen.

 

Hoe vindt u de perfecte balans tussen een goede bescherming en lage CO₂-emissies?

Ik denk dat als je de producten produceert, de verpakking ervan effectief moet zijn. Het product moet ongeschonden en met succes van A naar B komen. Elk beschadigde item moet worden vervangen. Dus laten we daar eens naar kijken. We versturen een product en het wordt succesvol afgeleverd. Hartstikke goed. Als dat niet het geval is, moet het worden teruggestuurd en wordt er een ander product opgestuurd. De koolstofvoetafdruk van dit proces is minstens drie keer zo groot als wanneer je het metéén goed doet. Het eerste waar we dus naar kijken bij elk ontwerp is eenvoudigweg of het werkt.

 

En wat doet u lokaal om de koolstofuitstoot te verminderen?

Wel, we zijn hier bij Antalis in het Verenigd Koninkrijk gelukkig al tien jaar bezig en in die periode zijn we erin geslaagd onze operationele CO₂-voetafdruk met meer dan 75% te verminderen. Hoe we dat hebben gedaan? We hebben ervoor gezorgd dat al onze energie, bijvoorbeeld de energie die we gebruiken om deze video op te nemen en de energie voor de verlichting in dit gebouw, afkomstig is van hernieuwbare energiebronnen. Bovendien zorgen we ervoor dat ons wagenpark waar mogelijk op biodiesel en lage CO₂-diesel rijdt. En de bezorgvoertuigen die het centrum van Londen bedienen, zijn elektrisch en veroorzaken dus geen uitstoot.

We zijn momenteel bezig met het installeren van elektrische oplaadpunten in onze distributiecentra in het Verenigd Koninkrijk. Onze verkoopvoertuigen worden meer hybride/elektrisch en in 2024 zijn we van plan om zonnepanelen op dak van ons CDC in Leicestershire te plaatsen. In februari, wanneer het in Engeland behoorlijk donker en koud is, kunnen daarmee meer dan 80% van onze activiteiten duurzaam worden uitgevoerd. En in de zomer zal het nog beter zijn.

 

Hebben uw klanten specifieke eisen op het gebied van koolstofuitstoot? 

Ja, absoluut. Waarschijnlijk praten we met onze klanten nu langer over de ecologische voetafdruk en duurzaamheid dan over de prijs van producten. Het is een heel belangrijk agendapunt.