Verpakkingsoplossingen, Case studies

Hoe kan een verpakkingsontwerp de efficiëntie verhogen?

03 aug 2022 —
Afdrukken
Verpakkingsontwerp voor trucksverlichting

Onze klant had behoefte aan een slim verpakkingsontwerp om kwetsbare, op bestelling gemaakte truckverlichting te beschermen. Hier leest u hoe wij deze uitdaging zijn aangegaan.

Onze klant had behoefte aan een slim verpakkingsontwerp om kwetsbare, op bestelling gemaakte truckverlichting te beschermen. Hier leest u hoe wij deze uitdaging zijn aangegaan.

De uitdaging van de klant

De klant produceert twee soorten op maat gemaakte trucklampen (een ronde en een rechthoekige), die worden verzonden naar een extern afwerkingsbedrijf voordat ze worden teruggestuurd en in opslag worden geplaatst. Om beschadiging van de reflector te voorkomen, mogen de lampen uitsluitend op daartoe aangewezen punten worden geraakt. Dit bleek een uitdaging bij het verpakken van de lampen voor het transport.
 

Voor het contract met Antalis werden de lampen in polyethyleen zakken verpakt en vervolgens in lagen in een doos geplaatst. Het zal geen verbazing wekken dat het aantal beschadigingen hoog was, rond 30-40%. De klant benaderde Antalis om hen te helpen een verpakkingsoplossing te vinden die een geschikte bescherming zou bieden en tegelijkertijd een minimaal contact met de lampen zou garanderen.

De oplossing van Antalis

Een op maat gemaakt verpakkingsontwerp van lasergesneden schuimrubber en als buitenverpakking een doos van golfkarton.

 

 

1. Het gesneden schuimrubber kan meerdere ronde lampen stevig en veilig verpakken, waarbij er alleen contact is met de veilige contactpunten.

gesneden schuimrubber

De onderlaag en de bovenlaag van schuimrubber

 

2. De onderlaag van schuimrubber maakt alleen contact op de daartoe aangewezen contactpunten, en de bovenlaag biedt nog verdere bescherming.


 

3. Vijf lagen met lampen worden verpakt in de op maat gemaakte buitenverpakking van golfkarton.

vijf lagen met lampen

 

Alan Stanley - Accountmanager bij Antalis Packaging

 

 

 

 

"EEN VERPAKKINGSONTWERP DAT VOLDOENDE BESCHERMING ZOU BIEDEN MET TEGELIJKERTIJD EEN MINIMAAL GEBRUIK VAN CONTACTPUNTEN WAS EEN ECHTE UITDAGING."

Alan Stanley
Accountmanager bij Antalis Packaging

"Dit was een complexe ontwerpopdracht. Een verpakkingsontwerp ontwikkelen dat voldoende bescherming zou bieden met tegelijkertijd een minimaal gebruik van contactpunten was een grote uitdaging voor het ontwerpteam van het Antalis Smart Packaging Centre, maar er was geen enkele twijfel dat ze in staat zouden zijn deze taak uit te voeren. De klant was erg enthousiast over het resultaat, vooral over het feit dat de verpakking herbruikbaar is, wat helpt om hun milieuvoetafdruk verder te verkleinen."

Het proces

Binnen een duidelijk kader ging het verpakkingsteam van Antalis op zoek naar een oplossing :

 

  • Verkenning : Er heeft een locatiebezoek plaatsgevonden om een helder begrip te krijgen van de uitdagingen, de reikwijdte en de schaal van de vereisten. De twee lampen, een lang en rechthoekig, de ander rond, mogen uitsluitend op specifieke punten worden geraakt om beschadiging te voorkomen, anders zullen ze niet goed werken. Daarom was het belangrijk dat het voorstel voor een nieuwe verpakking een optimale bescherming met minimaal contact zou bieden. Enkele voorbeelden werden meegenomen naar het Antalis Smart Packaging Centre ter ondersteuning van de ontwerp- en prototypefase.
     
  • Voorstel : Herbruikbare verpakkingsinzetstukken, gemaakt van een herbruikbaar, sterk en duurzaam schuimrubber dat terugspringt in de oorspronkelijke vorm. Voor de rechthoekige lamp is het schuim zo gesneden dat het op de contactpunten past en bescherming biedt voor de boven- en onderkant van de lamp met minimaal contact. De ronde lampen worden verpakt in een schuimrubber bak met ronde kolommen die de lampen stevig vasthouden en ondersteunen vanaf de onderkant. Vervolgens worden alle lampen in lagen in een op maat gemaakte doos van golfkarton verpakt.
     
  • Test : Het prototype werd met succes getest en de klant was erg enthousiast over het resultaat.

Voordelen van de oplossing

Picto Efficiëntie

Efficiëntie

Minder verpakkingstijd.

Picto Milieu

Milieu

Herbruikbaar materiaal, wat leidt tot minimaal materiaalgebruik en afval. Minder beschadigingen.

Picto Kostenbesparingen

Kostenbesparing

Minder gebruik van materiaal, minder productbeschadigingen en verlaging van leveringskosten omdat er meer producten per doos kunnen worden verpakt en in het voertuig kunnen worden geplaatst.

Verleende diensten

smart consult logo

 

 

 

 

 

 

Wij helpen u om uw kosten en de efficiëntie van uw verpakkingsproces te optimaliseren.

Smart Tech Design logo

Wij ontwikkelen op maat gemaakte hightechoplossingen voor elk van uw specifieke uitdagingen.